Stort tack

För den här kursomgången. Det har varit jätteroligt att jobba med er! Glöm inte att fylla i Klimatet och energins kursutvärdering som finns på studentportalen.

Önskar er en fin julledighet!

Hälsar

Sayeh och Per

Posted in Klimatet, energin och det moderna samhället | Comments Off on Stort tack

Ni som behöver komplettera

Hej!

Kom ihåg att lämna in era kompletteringsuppgifter för missade seminarium innan terminen slutar, 18 januari. Vi har nu lagt upp en inlämningsfunktion för detta på studentportalen så det är där ni laddar upp era kompletteringsuppgifter.

 

/Sayeh och Per

Posted in Klimatet, energin och det moderna samhället | Comments Off on Ni som behöver komplettera

Maila Casepresentationer

Hej, nästa torsdag den 11 december är det dags för redovisning av era case.

För att det skall gå så smidigt som möjligt är det önskvärt att ni mailar in era presentationer (om ni har sådana) till klimatenergi@csduppsala.uu.se innan presentationstillfället börjat.

 

 

Posted in Klimatet, energin och det moderna samhället | Comments Off on Maila Casepresentationer

EXTRA FÖRELÄSNING

Vi är glada att meddela att Anna Nylander, kommunikatör för Latinamerikagrupperna i Nicaragua och tidigare Hållbar utveckling A student kommer att föreläsa för oss den 16/12 13-15 i Betty Petterssonsalen, Blåsenhus. Anna jobbar för närvarande i Nicaragua med frågor som berör matsuveränitet, global rättvisa och urfolks rättigheter. Just nu besöker hon klimatmötet COP20 i Lima,Peru och har lovat att ge oss en färsk rapport från mötet ur ett folkrörelseperspektiv. Föreläsningen kommer att vara en del av både välfärds och klimatkursen.

Posted in Klimatet, energin och det moderna samhället | Comments Off on EXTRA FÖRELÄSNING

Bra att veta

Hej! Tack för en jättebra workshop. Vi ser fram emot att ta del av era case. Själva uppgiften finns nu uppladdad här på kurshemsidan under Examination. Vi mejlar ut kontaktuppgifter kopplat till era case om ni vill bolla/fråga något.

På tisdag den 2 december är det dags för litteraturseminarium på hela kursboken. Ni träffas på valfri plats i casegrupperna och förbereder genom att fundera och besvara dessa frågor:

šVilka förändringar för en omställning är viktiga enligt Welzer?

šVilken är enligt er, vägen till en omställning?

šVilken kritik vill ni rikta mot Welzers resonemang?

Därefter träffas vi kl 15.15-17 för seminarium. Vi ses!

/Sayeh och Per

 

Posted in Klimatet, energin och det moderna samhället | Comments Off on Bra att veta

Flyttad föreläsning!

Föreläsningen med  Cecilia Mark-Herbert “Beyond business as usual” är flyttad till Tisdag 2-dec 10:15-12 Lindahl, EBCPosted in Klimatet, energin och det moderna samhället, Klimatet, energin och det moderna samhället - distans | Comments Off on Flyttad föreläsning!

SVT – Runda bordet: Klimatet

Hur är det ställt med klimatet - finns det hopp eller rusar vi mot vår undergång? Varför händer så lite? Vem borde göra vad? Hur lång tid har vi på oss?

Spännande samtal mellan några av Sveriges viktigaste personer i klimatfrågorna.

Runda bordet

Posted in Klimatet, energin och det moderna samhället, Klimatet, energin och det moderna samhället - distans | Comments Off on SVT – Runda bordet: Klimatet

Cykelexkursion 9:00

Imorgon den 25e nov så är det äntligen dags att komma ut på den så efterlängtade cykelexkursionen. Vi samlas klockan 9:00 på slottsgården för gemensam avfärd. Det är viktigt att inte komma försent, då vi inte kommer att uppehålla oss vid slottet särskilt länge. Glöm inte cykeln!

Klockan 13:15 i Friessalen är det sedan dags för en föreläsning av Malin Hansson från Powercircle som arbetar med förnyelsebar energi. Hon kommer att prata om Förnybar energi och kostnadsminskningar, Vem investerar i framtidens förnybara energi, smarta elnät/smarta hemmet och om elfordon som koppling till smarta elnät. Vi ser jättemycket fram emot att få höra om det senaste inom svensk energi framtid och förhoppningsvis så kommer ni att få inspiration inför kommande utmaningar i kursen.

Väl mött Per & Sayeh

 

Posted in Hållbar utveckling A, Klimatet, energin och det moderna samhället, Klimatet, energin och det moderna samhället - distans | Comments Off on Cykelexkursion 9:00

En hälsning från Kenneth med senaste nytt.

Hej på er! Kenneth Möllersten från Energimyndigheten som föreläste för oss om "IPCC och vägen framåt" har skickat en hälsning:

Hej alla deltagare i kursen om klimatet och energin! 
 
Det var roligt att träffa er och stort tack för ert aktiva deltagande. Jag har tänkt följa upp min föreläsning lite med anledning dels av att tiden tog slut lite snabbt och att det har hänt en del i vår omvärld sedan vi träffades för en dryg vecka sedan. Ibland går det fort!
 
FN-processen har gjort stora framsteg sedan klimatet kom upp på agendan i början av 90-talet. För några år sedan enades man om ett tvågradersmål – det kom som en överraskning att det skulle gå att enas om ett så ambitiöst mål. Men det har gått, och går, för långsamt. Det är ont om tid för att hinna minska de klimatpåverkande utsläppen. Om ökningen av den globala medeltemperaturen ska kunna begränsas till två grader måste utsläppskurvan vända neråt före 2030. Som jag sa under föreläsningen kan man ifrågasätta om det kan ske en tillräckligt snabb kursändring för att vi ska kunna klara tvågradersmålet. Att inte klara tvågradersmålet skulle innebära att många människor och ekosystem drabbas hårt av klimatförändringar, men det handlar inte om jordens undergång med skenande klimatförändringar som följd. Och det finns fortfarande gott hopp om att temperaturökningen inte ska behöva passera 2 grader med stor marginal.
 
Som jag sa under föreläsningen anser jag att FN-processen är nödvändig. Men den har sina brister, allt tar lång tid eftersom alla centrala beslut bygger på koncensus. På min sista slide (presentationen ska finnas upplagd på kursens hemsida) nämnde jag intensiva bilaterala förhandlingar mellan Kina och USA, samt att processer utanför FN pågor. För bara ett par dagar sedan offentliggjordes en uppgörelse mellan Kina och USA!http://www.nytimes.com/2014/11/12/world/asia/china-us-xi-obama-apec.html Uppgörelsen kan få en historisk betydelse – motsättningar mellan världens två ekonomiska supermakter har länge hämmat framsteg i förhandlingarna. När de nu har enats om ambitiösa klimatmål till 2030 blir det mycket lättare att nå resultat i FN-förhandlingarna. Visserligen kan man räkna ut, delvis baserat på de siffror och den statistik som jag presenterade för er, att det inte räcker att Kinas utsläpp börjar minska efter 2030. I alla fall inte om tvågradersmålet ska nås. Men det är hur som helst ett fantastiskt steg framåt som kan sprida ringar på vattnet på många sätt. Det har tänts nytt hopp om att den politiska processen kan börja gå snabbare.
 
En annan sak som inger hopp är att teknikutvecklingen har kommit med överraskningar. Kostnaden för solenergi har minskat betydligt snabbare än vad de flesta förutsett. Förutsättningarna för investeringar i solenergi och vindenergi är bättre än någonsin!
 
Det är mycket som är ovisst. En fråga av central betydelse för förberedelserna inför COP21 i Paris är: vilken typ av politiskt system är mest sannolikt att generera tillräckligt ambitiösa åtgärder för att minska de globala utsläppen? Ett skifte från en tro på "juridiskt bindande" till förmån för "nationellt fastställda bidrag", som sannolikt inte att vara bindande enligt internationell rätt, är på gång. På den linjen har Kina och USA inlett sin samverkan. Det blir en spännande tid fram till Paris-mötet!
 
Ni kan jättegärna höra av er om ni har frågor!
 
Hälsningar
Kenneth
kenneth.mollersten@energimyndigheten.se
 
Posted in Klimatet, energin och det moderna samhället | Comments Off on En hälsning från Kenneth med senaste nytt.

Seminarium på torsdag

Hej! tack för ert bidrag till föreläsningen idag med Staffan. Så fort vi fått hans powerpoint från föreläsningen så lägger vi upp den här på kurshemsidan.

På torsdag har vi vårt första seminarium i kursen. Vi kommer då diskutera vidare utifrån er första skrivuppgift. Ni kommer delas in i smågrupper och få presentera ert resultat för varandra. Därefter ska vi se om vi kan enas om en gemensam handlingsplan för en bättre värld.

Tänk på att ni behöver lämna in skrivuppgiften för att kunna delta på på torsdag. Om ni inte lämnar in skrivuppgiften och därmed inte deltar på seminariet så får ni skriva en kompletteringsuppgift. Kompletteringsuppgiften publiceras här på kurshemsidan nästa vecka.

Vi ses!

Sayeh och Per

 

Posted in Klimatet, energin och det moderna samhället | Comments Off on Seminarium på torsdag