Global miljöhistoria

GMHVälkommen till kursen Global miljöhistoria vid CEMUS en del av CSD Uppsala. Kursen gavs första gången hösten 2003 och ges nu igen under höstterminen 2014. Vad kan samtiden lära av mänsklighetens långa historia och dess relation till den omgivande miljön? Hur kan en miljöhistorisk förståelse bidra i det praktiska arbetet för en hållbar framtid? Med utgångspunkt i samspelet mellan människa och natur ger kursen ett historiskt djup till dagens hållbarhetsproblematik och de senaste decenniernas diskussion om hur problematiken kan hanteras. Genom växlingar mellan ett generellt perspektiv och specifika nedslag i historien på olika geografiska platser, tecknas en helhetsbild av världens miljöhistoria. Särskilt fokus läggs vid 1900-talets miljöhistoria, med dess dramatiska förändringar av både ekosystem och människans livsbetingelser. Kursen erbjuder en tvärvetenskaplig dialog där användningen av olika kommunikativa verktyg och miljöhistoriska projektmetoder fördjupar förståelsen för hållbarhetsproblematiken och dess möjliga lösningar.

Undervisning och upplägg

Kursen samläses med studenter från kursen Hållbar utveckling A. Den schemalagda undervisningen börjar vecka 36 och slutar vecka 43. Kursen omfattar totalt 7.5 hp för er som läser den fristående och för er som läser kursen som en delkurs i Hållbar utveckling A (30 hp) omfattar kursen 7.0 hp. Kursen ges på halvfart och blandad tid, dvs. föreläsningar både på dagtid och på kvällstid, dock främst på tisdagar och torsdagar. All kursinformation så som till exempel schema, examinationsuppgifter och instruktioner till seminarium kommer du hitta på denna hemsida under kursens gång. Har du frågor angående kursen, skicka ett mail till gmh[a]csduppsala.uu.se






Miljöhistorisk konferens GMH 2014
Schema

8:15 - 10:00 Grupp 1 i sal 12:130
Grupp 2 i sal 12:228

10:15 - 12:00 Grupp 3 i sal 12:130
Grupp 4 i sal 12:228


13:15 - 15:00 Grupp 5 i sal 12:130
Grupp 6 i sal 12:228

Padlet: Miljöhistorisk konferens GMH 2014

Archive 2013

Examination Examinationen består av ett skriftligt slutarbete, obligatoriska seminarier samt tillämpade examinationsuppgifter. Litteratur Ponting, Clive, 2007: A New Green History of the World, 452 sidor. (Observera att denna publikation inte är utbytbar mot orginalboken A Green History of the World från 1993.) Den här boken ska du ha läst ut inför seminariet den 2 oktober. Radkau, Joachim, 2008: Nature and Power: A Global History of the Environment, 430 sidor. Den här boken ska du ha läst ut inför seminariet den 17 oktober. samt kursens artikelkompendium som du kan köpa av kursledningen när kursen startar

Digital kursperesentation (Klicka på "fullscreen" för att se större!) Digital genomgång av slutarbetet (Klicka på "fullscreen" för att se större!)



Morgondagens presentation samt måndagsavslutning!

Hej!

Här kommer några svar på återkommande frågor om morgondagens presentation samt info om avslutningshäng nästa vecka!

• Under presentationen ska ni berätta om resultatet i er hemtenta, samt era tankar om hur resultatet skulle kunna kommuniceras på ett effektivt sätt. Fokus är dock på den första delen!

• Ni kan se på morgondagens tillfälle som en chans att testa ert resonemang och se vad som fungerar samt om ni är på rätt väg. Ni behöver alltså inte känna er helt färdiga med hemtentan för att kunna presentera och ni får gärna använda erfarenheterna från presentationen för att jobba vidare fram till måndag.

• Ta gärna med en dator i morgon. Efter presentationerna kommer vi att göra en digital kursutvärdering.

• På måndag (den 27:e) nästa vecka tänkte vi träffas på Upplands nation 18:30 för avslutningshäng. Vi siktar på att ockupera rummet längst in i källaren. Hoppas att många har möjlighet att komma!

Lycka till och skicka ett mail om ni har några frågor!

Sofia & Alexis

Sammanfattning litteraturseminarium

Saknar fortfarande protokoll från en av grupperna som var i Norrlands II med Johan,
men här kommer en sammanslagning av de dokument som vi fått in hittills.

Notera att uppfattning om vad Radkau & Ponting har för syfte och implikationer skiljer sig
sig något mellan grupperna, så passa på att titta igenom vad de olika grupperna har sagt
och fundera ett varv extra.

Sammanfattning litteraturseminarium

Lycka till med skrivandet!

Sofia & Alexis

Workshop om kommunikation, litteraturseminarium och avslutning!

Här är en länk till Axels presentation "Att göra kommunikation av information" från torsdagens workshop. Filen blev för stor så vi fick ta bort en del filer, men det ska finnas länkar till alla exempel.

Stort tack för gårdagens litteraturseminarium! Jag saknar fortfarande anteckningar från tre av grupperna. Om du vet med dig att du skickat in ett mail till alexis.engstrom@csd.uu.se, istället för alexis.engstrom@csduppsala.uu.se får du gärna skicka om dokumentet. När samtliga kommit in lägger jag upp en sammanfattning.

Vi pratade lite kort om att ha ev avslutning på GMH kursen, måndag kväll den 27e. Alltså kvällen efter att ni har lämnat in hemtentan. Återkommer med mer info torsdagen den 23e.

Bästa hälsningar
Alexis & Sofia

Den gröna revolutionen

Här är länkar till filmerna med Norman Bourlag samt Vandana Shiva, från torsdagens workshop
om gröna revolutionen.

Film om Norman Bourlag "den gröna revolutionens fader"

Tal av Vandana Shiva

Bästa hälsningar
Alexis