Warning: Use of undefined constant output - assumed 'output' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/01/143501/cemusstudent.se/public_html/wp-content/themes/skeleton/shortcodes.php on line 218 Warning: Use of undefined constant output - assumed 'output' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/01/143501/cemusstudent.se/public_html/wp-content/themes/skeleton/shortcodes.php on line 218 Warning: Use of undefined constant output - assumed 'output' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/01/143501/cemusstudent.se/public_html/wp-content/themes/skeleton/shortcodes.php on line 218 Warning: Use of undefined constant output - assumed 'output' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/01/143501/cemusstudent.se/public_html/wp-content/themes/skeleton/shortcodes.php on line 218

Livsfilosofi och det moderna samhället

LFHur kombinerar man det goda livet med ett ansvar för världen och dess överlevnad? Vad kan olika livsfilosofier, livsstilar och historiska händelser lära oss om människan och vår samtid?

Kursen tar avstamp i känslan att dagens problem inte enbart kan lösas med teknik, politik och fortsatt ekonomisk tillväxt. Samtidigt som den materiella välfärden har ökat under 1900-talet mår människor i vår del av världen inte enbart bättre. I andra delar av världen har livsutsikterna försämrats som följd av nykoloniala ambitioner från världens nya och gamla stormakter med krig och terrorism som följd.

Utifrån en samtida kritisk analys av det moderna samhället går kursen sen vidare och diskuterar andra sätt att leva och vara människa på, olika livsfilosofier, det goda livet och hur vi kan formulera personliga och kollektiva livsfilosofier som har möjlighet att förändra oss själva och världen. I kursen förs kritiska diskussioner om individuella likväl som samhälleliga möjligheter till ett gott och ansvarstagande liv. Kursen inbjuder till reflektion kring kopplingar mellan teori, praktik och livserfarenhet.


Litteratur

Næss, Arne & Haukeland, Per Ingvar (2001). Livsfilosofi: ett personligt bidrag om känslor och förnuft. Stockholm: Natur och kultur

Björk, Nina (2012). Lyckliga i alla sina dagar: om pengars och människors värde. Stockholm: Wahlström & Widstrand

En av tre valbara böcker. Dessa presenteras under kursens gång.

Artiklar m.m. på Studentportalen

Shiva, Vandana (2010)

WCED (1987)

Resvik, Birgitta (2005)




Skrivuppgift 1 bedömd

Nu är skrivuppgift 1 bedömd för alla som hade lämnat in den i tid. Ni finner status och kommentarer på er uppgift när ni går in på inlämningen på Studentportalen. Vi har försökt att ge så konstruktiv feedback som möjligt för att ni ska kunna förbättra ert skrivande till nästa uppgift, så läs kommentarerna och ta till er det ni tycker är relevant.
Överlag kan vi säga att ni har skrivit bra texter men att det, som alltid, finns utrymme för förbättringar.

/Hannes & Magnus

Salsbyte föreläsning med Lasse Berg 28/4

Vi har bytt sal till föreläsningen med Lasse Berg på tisdag 28/4 och kommer hålla till i salen Betty Pettersson på Blåsenhus istället för Bertil Hammer. Salen ligger direkt till vänster vid huvudentrén på Blåsenhus. Ses där!
/Kursledningen

OBS! Inställd föreläsning ikväll! Imorgon klockan 10-12 istället.

Hej!
På grund av stopp i tågtrafiken kan Emma Engdahl inte komma och föreläsa hos oss ikväll, hon sitter fast på ett tåg söder om Stockholm. Då hon ändå är på väg hit och kommer stanna i Uppsala inatt så tar vi föreläsningen imorgon klockan 10.15-12.00 istället i Norrland 2 på Geocentrum. Vi ber så hemskt mycket om ursäkt för denna mycket sena information och hoppas att ni har överseende och kan komma imorgon istället. Sprid gärna detta till alla i klassen!

Allt gott
Sanna

Artiklar uppe!

Nu ligger artiklarna till båda workshoparna denna vecka uppe på Studentportalen. Även Gilje & Grimen (2007) som hade råkat glömts bort ska gå att finna där. Här ovan finner ni också artiklarna till workshopen i HU för fristående, vilka så klart också finns på Studentportalen.

Mycket nöje!

/Kursledningen