Vecka 12 (18 mars – 24 mars)

Kom ihåg att en kurs med studietakt på 25% innebär 10 studietimmar i veckan. När vi valt ut kursmaterialet har vi utgått från detta. Du förväntas studera 10 timmar i veckan (uträknat totalt, inklusive läsning av kursböcker, kursmaterial via nätet samt examination och gruppdiskussioner). Hör av dig till kursledningen om något av klippen eller någon av artiklarna inte fungerar som de ska.

Följande video gick inte att bädda in men följ länken nedan så hittar du föreläsningen.
OBS: För att komma åt föreläsningen kan du behöva logga in med dina inloggningsuppgifter via Uppsala universitet (samma uppgifter som du använder när du till exempel loggar in till studentportalen.uu.se). Om alternativ kommer upp välj då "Nätverk för högskolor och universitet" och sedan "Uppsala universitet". Klicka på "Gå till proxy" och logga in med de personliga inloggningsuppgifter du fått från Uppsala universitet.
Dokumentär: Älskade kött (1h)

Parag Khanna maps the future of countries (20min)

Dokumentär: The New Rulers of the World (50 min) Observera att dokumentären är från 2001. De teman som presenteras är dock lika aktuella att diskutera idag som för 10 år sedan. Reflektera över om du håller med om bilden som målas upp i dokumentären eller ej samt hur du tror att utvecklingen gått sedan dess?

The New Rulers of the World from John Pilger on Vimeo.

Intervju: Climate voices, 7 billion Others (30 min)

Intervjuer: Klicka på följande länk och titta på de sju korta videorna om omställning. (tillsammans är videorna ca 30 min)
Video om omställning

Majora Carter: Greening the ghetto (20 min)

Obligatoriska artiklar denna vecka:
Viktigt: När du ska öppna och läsa kursens digitala artiklar kan du ibland behöva logga in på din sida hos Uppsala universitets bibliotek innan du öppnar sidan innehållande artikeln (det kan också fungera om du först loggar in på ditt studentkonto på studentportalen.uu.se och sedan öppnar sidan). Om inget av ovanstående fungerar kan du pröva att efter inloggning söka på artikelns titel via Google Schollar och sedan välja "find it at Uppsala universitetsbibliotek" eller "läs via Uppsala universitetsbibliotek". Det går också att söka artiklarna direkt via Uppsala universitetsbiblioteks hemsida och sedan logga in. Hör av dig till kursledningen om inget av dessa alternativ fungerar! Observera att du inte i någon av artiklarna behöver läsa "endnotes" och referenslistor.

Öppna länken nedan och klicka på "Get pdf" i den högra menyn ("Article tools"). För att komma åt denna artikel kan du behöva följa instruktionerna här ovanför.
Artikel: Sustainable development: mapping different approaches (ca 10 sidor läsning)

Artikel: Richard Heinberg - Geopolitical Implications of “Peak Everything” (ca 4 sidor läsning)

Artikel: Wealth gap curbs Rio goals (ca 2,5 sidor läsning)

____________________________________________________________________________

Frivillig fördjupning: (OBS, följande material är inte obligatoriskt)

Föreläsning (samma föreläsare som var introduktionsföreläsare för Cemus vårkurser i januari):
Deborah Frieze - Walk Out Walk On (45 min)

Public Lecture: Deborah Frieze - Walk Out Walk On from YIP on Vimeo.

Hemsida som bland annat svarar på myter och klimatskeptiska argument mot klimatförändringar:
Hemsida: Reality Drop

Rapport: Uppsala mitt i Sápmi (Rapport från ett symposium arrangerat av Föreningen för samiskrelaterad forskning i Uppsala)

Hemsida om "Citizen powered change"
The City 2.0